U bent hier

PE-cursus Arresten analyseren

22 mei 2021

Doelgroep
De cursus is bedoeld voor gewone leden van de NOB. De cursus maakt onderdeel uit van het Programma Permanente Educatie en wordt periodiek aangeboden. 

Docent
prof. dr. A.O. Lubbers (hoogleraar belastingrecht aan de Universiteit Leiden en Partner bij Lubbers, Boer & Douma)

Cursusinhoud
Het kunnen lezen en analyseren van belastingarresten behoort tot de basisvaardigheden van elke fiscalist. Tijdens deze cursus wordt in de eerste plaats aandacht besteed aan methoden voor het snel kunnen doorgronden van belastingarresten van de Hoge Raad. Waar geeft de Hoge Raad rechtsregels en hoe zijn die te herkennen? Daarbij wordt tevens ingegaan op de betekenis van de diverse toverformules en afdoeningen die de Hoge Raad hanteert. In de tweede plaats wordt aandacht besteed aan de werkwijze van de Hoge Raad bij het ontwikkelen van rechtsregels.

Werkwijze
De docent maakt gebruik van stukjes uit arresten van de Hoge Raad om de materie te behandelen. Daarnaast krijgen de deelnemers een aantal arresten die zij tijdens de cursus zelf moeten bestuderen.

Voorbereiding
Uit de evaluaties van eerder georganiseerde bijeenkomsten blijkt dat de deelnemers aan PE-bijeenkomsten behoefte hebben aan diepgang. Om ervoor te zorgen dat de inleiders snel de diepte in kunnen gaan, worden de docenten in de gelegenheid gesteld literatuur ter voorbereiding aan te bevelen. Als de docenten van deze mogelijkheid gebruik maken, ontvangt u de lijst met aanbevolen literatuur en jurisprudentie per mail uiterlijk twee weken voor de bijeenkomst. Voor de goede orde: deelnemers zijn niet verplicht deze literatuur te bestuderen. 

Praktische gegevens

Tijdsbeslag:middag (dagdeel)
Werktijden:15:30 uur - 19:15 uur
Kosten:€ 195,- (excl. btw, incl. lichte maaltijd)
Deelnemers:minimaal 20, maximaal 24 personen
Aantal PE-uren:3 (vaktechnisch)