Misbruik van recht in de directe belastingen; een internationaal-, Europees- en nationaalrechtelijk perspectief

woensdag 24 mei 2023
Activiteit: 
PE-cursus
Inleider(s): 
Jan Gooijer, Raymond Roumen en Pieter Ruige
Tijdsduur: 
09.45 uur - 17.15 uur (ontvangst vanaf 09.30 uur)
Locatie: 
Hotel van der Valk Utrecht
Soort PE: 
vaktechnisch
PE-uren: 
6

Op 24 mei organiseert de SOB in het kader van het Programma Permanente Educatie een PE-cursus Misbruik van recht in de directe belastingen; een internationaal-, Europees- en nationaalrechtelijk perspectief. De cursus is interessant voor elke fiscalist die meer inzicht wil krijgen in de uitwerking van de Nederlandse antimisbruikbepalingen, rekening houdend met de invloed van het Europese recht en het internationaal belastingrecht.

De volgende onderwerpen komen aan de orde:

  • Misbruik van recht vanuit Europees perspectief, in het bijzonder de mogelijke gevolgen van de zogenaamde Deense zaken.
  • Misbruik van recht vanuit Internationaal perspectief, o.a. de toepassing van de principal purposes test.
  • Misbruik van recht vanuit Nederlands perspectief, o.a. de inhoudingsvrijstelling dividendbelasting en de buitenlandse aanmerkelijkbelangregeling.

In het tweede deel van de cursus gaan de inleiders aan de hand van praktijkvoorbeelden in op de vraag of er al dan niet sprake is van misbruik.

Inleiders: mr. dr. J. (Jan) Gooijer (VU), mr. R.H.M. (Raymond) Roumen (Tax at Work BV) en mr. drs. P. (Pieter) Ruige (PwC en VU).

Inbreng praktijkvragen
Om de discussies zo goed mogelijk te laten aansluiten bij de vragen die leven in de praktijk kunnen deelnemers tot 9 mei (geanonimiseerde) praktijkvragen inbrengen. Deze sturen we door aan de inleiders. U kunt uw vragen mailen naar peprogramma@nob.net. Wij kunnen niet garanderen dat alle vragen tijdens de cursus worden behandeld.

De kosten voor deelname bedragen € 390,- (excl. BTW). Inschrijvingen geschieden in volgorde van binnenkomst van aanmelding. Annulering is uitsluitend per e-mail mogelijk. Tot 8 weken voor de eerste dag van de bijeenkomst kan dat kosteloos. Bij annulering tussen 8 en 4 weken voor de eerste cursusdag wordt 50% van de cursusprijs in rekening gebracht, bij annulering binnen 4 weken voor de eerste cursusdag 100%. Plaatsvervanging is mogelijk zonder annuleringskosten, mits het om een vervanger gaat die kwalificeert voor de desbetreffende cursus. In dat geval wordt  € 50,- administratiekosten in rekening gebracht. 

Er kunnen maximaal 24 NOB-leden aan deze bijeenkomst deelnemen. Het minimum aantal bedraagt 20. Mocht het minimum aantal deelnemers niet worden betaald dan behoudt de SOB zich het recht voor de bijeenkomst te annuleren. Aan deze bijeenkomst kunnen geen aspirant-leden deelnemen. 

U kunt zich voor deze cursus aanmelden via uw persoonlijke pagina, of via de link onderaan deze pagina.