U bent hier

Uitspraak Raad van Tucht 22 juni 2010

22 juni 2010
Uitspraak Raad van Tucht 22 juni 2010 (T 271)
Voorzitter: Poelmann
Leden: Sanders en Duynstee
Griffier: Postema
- Ontvankelijkheid van klacht over aan een ander gerichte rekeningen

- Specificatie van uren en werkzaamheden.

 

 De feiten

Door de directie van X B.V., de heer A, is in verband met het overlijden van X, de grootvader van Klagers, aan Verweerder opdracht gegeven tot herstructurering van het (familie)concern. De opdracht bestond uit het liquideren en splitsen van een aantal B.V.’s, waaronder X B.V. De werkzaamheden zouden op uurbasis worden gefactureerd. Bij het kantoor van Verweerder zijn meerdere adviseurs werkzaam, die tegen verschillende uurtarieven werken.
De vader van Klagers had een persoonlijke holding binnen het concern. Ten tijde van diens overlijden in 2007 was de herstructurering nog niet afgerond. Klagers waren erfgenaam. Na het overlijden van de vader van Klagers werden binnen het concern persoonlijke holdings ten behoeve van Klagers opgericht.
Voor de herstructurering heeft Verweerder tot op heden een bedrag van circa € 87.000 in rekening gebracht. De door Klagers overgelegde rekeningen van Verweerder zijn tot en met 20 januari 2009 gericht aan X B.V. De heer A heeft deze rekeningen goedgekeurd en voor betaling zorggedragen. Hij heeft, naar Klagers ter zitting hebben verklaard, Klagers uitdrukkelijk te kennen gegeven geen klachten te hebben over de hoogte van de rekeningen, noch over de specificatie ervan. Eén door Klagers overgelegde rekening d.d. 23 juni 2009 is gericht aan en betaald door de persoonlijke holding van Klager 1. Door de persoonlijke holding van Klager 2 is eveneens een rekening van Verweerder ontvangen en betaald.

De rekeningen vermelden een globale omschrijving van werkzaamheden met daarachter een totaalbedrag. Op de rekening gericht aan de holding van Klager 1 staat bijvoorbeeld onder meer “splitsing X B.V. € 3.233,88”. Klagers hebben Verweerder gevraagd om een nadere specificatie van de kosten naar de bestede uren, maar hebben deze niet gekregen.

De klacht
Klagers klagen dat de rekeningen onvoldoende gespecificeerd zijn en dat Verweerder ten onrechte weigert, ondanks verzoek daartoe, een specificatie te verstrekken van de verrichte werkzaamheden en gedeclareerde uren.

Beoordeling van de klacht
De Raad is van oordeel dat de klacht met betrekking tot de rekeningen gericht aan X B.V. niet-ontvankelijk dient te worden verklaard, aangezien de daarbij in rekening gebrachte werkzaamheden door Verweerder niet in opdracht van Klagers zijn verricht, de rekeningen niet aan Klagers zijn gericht en de opdrachtgever de rekeningen zonder klagen heeft betaald; de opdrachtgever heeft Klagers bovendien uitdrukkelijk te kennen gegeven geen klachten te willen indienen over de rekeningen.

De klacht met betrekking tot de rekening gericht aan de holding van Klager 1 is ontvankelijk, nu deze B.V. zijn persoonlijke holding is, en de op de rekening vermelde werkzaamheden mede in zijn opdracht en in zijn belang zijn verricht.

De Raad acht het onbegrijpelijk dat door Verweerder, ondanks verzoeken daartoe, geen urenspecificatie is overgelegd. Indien facturering van werkzaamheden plaatsvindt op uurbasis en de werkzaamheden door verschillende personen tegen verschillende tarieven zijn verricht, dient in ieder geval desgevraagd een specificatie te worden verstrekt waaruit door de cliënt kan worden opgemaakt hoeveel tijd door wie, op welke dag, aan welke werkzaamheid is besteed. De urenspecificatie kan bestaan uit een uitdraai uit het interne urenregistratiesysteem. Specificatie kan echter ook op andere wijze, mits de urenbesteding voor de cliënt maar in vorenbedoelde zin inzichtelijk wordt gemaakt.
Voor zover Klager 2 heeft bedoeld ook te klagen over het uitblijven van een specificatie van de aan haar persoonlijke holding gerichte rekening, geldt daarvoor hetzelfde.

(volgt gedeeltelijke gegrondverklaring van de klacht en oplegging van een schriftelijke waarschuwing)