U bent hier

Inzichtelijke specificatie

27 augustus 2010

Uitspraak Raad van Tucht: Bij hantering van een uurtarief dient een specificatie van een declaratie inzicht te geven in hoeveel tijd, door wie, op welke dag, aan welke werkzaamheid is besteed. Een lid van de NOB dient de administratieve processen zodanig in te richten, dat aan een verzoek tot een dergelijke specificatie van de declaratie kan worden voldaan.

‘Onbegrijpelijk’ vond de Raad van Tucht (uitspraak van 22 juni 2010) het dat verweerder, ondanks verzoeken daartoe, geen urenspecificatie aan de cliënt had gegeven. De rekening vermeldde een globale omschrijving van de werkzaamheden, zoals onder meer “splitsing X B.V.” met daarachter een totaalbedrag. Dit is niet inzichtelijk genoeg. Van belang in deze casus is dat bij het kantoor van verweerder meerdere belastingadviseurs werkzaam zijn tegen verschillende tarieven. “Indien facturering van werkzaamheden plaatsvindt op basis van een uurtarief en de werkzaamheden door verschillende personen tegen verschillende tarieven zijn verricht, dient in ieder geval desgevraagd een specificatie te worden verstrekt waaruit door de cliënt kan worden opgemaakt hoeveel tijd door wie, op welke dag, aan welke werkzaamheid is besteed.” De urenspecificatie kan bestaan uit een uitdraai uit het interne urenregistratiesysteem, maar kan ook op andere wijze, mits de cliënt maar antwoord krijgt op de vraag wie, op welke dag, hoeveel tijd bezig is geweest met welke werkzaamheid.

Artikel 14 lid 2 van het nieuwe Reglement Beroepsuitoefening van de NOB luidt:
“Op verzoek van de cliënt moet een lid een specificatie van de declaratie verstrekken. Uit de specificatie moet opgemaakt kunnen worden hoeveel uren voor welke werkzaamheid in
rekening zijn gebracht. Desgevraagd dient ook aangegeven te worden door wie de
werkzaamheden zijn verricht en tegen welk tarief.”

Wat nu als een belastingadviseur niet gewoon is om de bestede uren voor een cliënt per specifieke werkzaamheid te administreren? Hier maakte de Raad van Tucht al eerder (uitspraak van 23 mei 2007) korte metten mee. Een lid van de NOB dient de bestede uren per cliënt naar werkzaamheid te administreren. Dit nalaten is tuchtrechtelijk laakbaar.