Wijziging financieringsstructuur SOB
Met ingang van 1 juli 2021 wijzigt de SOB haar financieringsstructuur. Door de coronacrisis is duidelijk geworden hoe kwetsbaar de SOB is als er geen cursussen georganiseerd kunnen worden. Het is in ieders belang, en zeker ook in het belang van de kantoren, dat de continuïteit van de SOB gewaarborgd is. Door deze nieuwe financieringsstructuur wordt een constantere geldstroom gerealiseerd die noodzakelijk is om de vaste lasten van het SOB-bureau te dekken. De wijziging heeft niet tot doel meer inkomsten te genereren.
Wat betekent dat voor kantoren/de aspirant-leden?
Vanaf 1 juli verstuurt de SOB twee keer per jaar per aspirant-lid:
- een collegegeldnota à € 325,- (excl. btw). Het collegegeld dient als dekking van de vaste kosten van het SOB-bureau.
- een cursusgeldnota (kijk hier voor meer informatie over de bedragen). We factureren niet meer per cursus. De cursusgeldnota’s dienen ter compensatie van de locatie-, docent- en overige kosten.
Redenen voor de wijziging van de financieringsstructuur
Geen dekking vaste lasten - verhoging collegegeld
Op dit moment wordt de cursusprijs bepaald door de docent- en locatiekosten. Ook is er per cursus een marge / overschot vastgesteld om een deel van de vaste kosten te compenseren. Als er geen cursussen plaatsvinden valt de marge die op de cursussen wordt behaald weg. De vaste lasten lopen echter door. Door nu het collegegeld te verhogen (voorheen bedroeg het collegegeld € 275,- (excl. btw), worden de vaste lasten voortaan wel gedekt, ook als er geen cursussen gegeven kunnen worden. De financiering van de SOB wordt op deze nieuwe manier niet meer beïnvloed door externe en onverwachte omstandigheden.
Administratieve lastenverlichting cursusgelden
Ook is gekeken of er een administratieve lastenverlichting kan plaatsvinden. Door twee keer per jaar een cursusgeldnota te versturen vermindert het aantal facturen aanzienlijk. Dit is een voordeel voor de SOB (minder debiteurenbeheer), maar ook voor de kantoren (minder betalingen, minder crediteurenbeheer). Door twee keer per jaar het cursusgeld en collegegeld te factureren, blijven de kosten beperkt als een aspirant-lid uit dienst treedt.
Proces totstandkoming nieuwe financieringsstructuur
De hoogte van het collegegeld en het cursusgeld is gebaseerd op berekeningen over de afgelopen vijf jaar. De wijziging heeft niet als doel een hoger resultaat te behalen. Het voorstel om de financieringsstructuur te wijzigen is op voordracht van het SOB-bestuur goedgekeurd door het Algemeen Bestuur.
Meer dagdelen volgen dan gepland
Aspirant-leden die vrijwillig meer dagdelen bij de SOB willen volgen dan de 40 dagdelen die nodig zijn om de beroepsopleiding te kunnen voltooien, ontvangen voor de extra cursussen een aparte cursusgeldnota.
Annuleringen / niet aanwezig / afwijzingen
Bij de berekening van het cursusgeld is uitgegaan van een maximale bezetting van de cursussen. Conform het huidige beleid komen annuleringskosten voor rekening van de cursist die annuleert. Ze worden niet afgewenteld op het collectief. De SOB wil dit beleid blijven hanteren. Dat geldt ook voor de doorbelasting van de cursusprijs aan cursisten die niet aanwezig zijn op de cursus (no-show) of die voor een cursus worden afgewezen omdat ze hun opdracht niet op tijd hebben ingeleverd of de opdracht onvoldoende hebben gemaakt. De huidige cursusprijzen worden in deze gevallen gehanteerd.
Afwijkend beleid najaar 2021
In 2020 zijn er minder cursussen georganiseerd door corona. Deze cursussen worden in 2021 extra ingepland. Doordat er in 2021 aanzienlijk meer cursussen worden georganiseerd, zal het resultaat dit jaar hoger zijn dan tijdens een regulier cursusjaar. Op basis van het begrote resultaat 2021 heeft het SOB-bestuur daarom besloten in het najaar 2021 geen collegegeld in rekening te brengen.