U bent hier
Vijf vragen aan Susan Raaijmakers over de NOB-Belastingpoort
Susan Raaijmakers is bestuurslid van de NOB en partner bij Taxand. Een van de onderwerpen uit haar portefeuille is de NOB-Belastingpoort. In de rubriek vijf vragen aan gaat ze verder op dit format in en licht ze de eerstvolgende NOB-Belastingpoort op 23 november verder toe.
Susan, waarom is de NOB in 2019 gestart met de NOB-Belastingpoort?
In 2019 is de NOB, onder de vlag van pers- en politiek debatcentrum Nieuwspoort, gestart met de organisatie van bijeenkomsten over het thema belastingen, omdat de NOB zich nadrukkelijker wil profileren als brede fiscale denktank. De NOB-Belastingpoort maakt het mogelijk om de aanwezige fiscale (praktijk)kennis met een breed publiek zoals pers, politici en beleidsmakers te delen en vanuit verschillende invalshoeken een bijdrage te leveren aan een goede onderbouwing van fiscale beleidsplannen en wetsvoorstellen. Inmiddels organiseren we op 23 november alweer voor de 10e keer een NOB-Belastingpoort. Ditmaal over het nieuwe internationale belastingstelsel.
Wat houdt de NOB-Belastingpoort precies in?
De NOB-Belastingpoort is breed van opzet en gaat in op een (actueel) fiscaal thema. We nodigen daarvoor vertegenwoordigers van verschillende partijen uit, die, onder leiding van een moderator, met elkaar in discussie gaan over dit thema. Op die manier willen we het onderwerp alle kanten belichten.
Blijft de NOB-Belastingpoort online te volgen?
Jazeker. In 2019 waren de NOB-Belastingpoorten ‘fysieke’ bijeenkomsten, waarbij we ca 100 gasten konden ontvangen. Vanwege de coronapandemie zijn we in 2020 gestart met de online versie van deze NOB-Belastingpoort, waardoor we veel meer geïnteresseerden konden bereiken. Een ander voordeel van online bijeenkomsten is dat men de uitzending ook op een later tijdstip nog terug kan kijken. We zien dat daar ook veel gebruik van wordt gemaakt.
Hoe ziet het programma voor 23 november eruit?
Tijdens deze NOB-Belastingpoort gaat onze gespreksleider Robert van der Jagt met een aantal deskundigen uit wetenschap, adviespraktijk en bedrijfsleven in gesprek over de hervorming van het internationale belastingstelsel (BEPS 2.0 project), Pillar I en II en het initiatief voor de invoering van een digitale heffing voor een eerlijke belasting op digitale transacties (EU digital levy). Ook nu is het programma in twee gedeeltes opgesplitst waarbij we eerst de meer beleidsmatige kant belichten en vervolgens dieper ingaan op de impact van deze nieuwe voorstellen voor bedrijven.
Wat staat er komend jaar op het programma?
Zoals aangegeven spelen we in op actuele fiscale thema’s en proberen we ook zoveel mogelijk aan te sluiten bij de kernthema’s van de NOB. Bijvoorbeeld over rechtszekerheid en rechtsbescherming, tax governance en horizontaal toezicht. Maar ook een thema als diversiteit staat hoog op de agenda. Hierbij doe ik ook een oproep aan onze leden. Heeft iemand ideeën voor een actueel fiscaal thema, liefst niet te specialistisch, dan kan die altijd contact met mij opnemen via nob@nob.net.