U bent hier
Vijf vragen aan Ilse Lagerweij, beste debater van 2021
Op 30 juni gingen vier jonge NOB-leden tijdens het NOB-jaarcongres live met elkaar in debat om te strijden voor de titel “Beste Debater van 2021”. Deze vier finalisten waren tijdens de Masterclass Argumenteren in de Beroepsopleiding Belastingadviseurs als beste debaters geselecteerd. Vijf vragen aan Ilse Lagerweij, die tot beste debater van 2021 is gekozen.
Je was een van de vier finalisten voor de debatwedstrijd tijdens het NOB-jaarcongres. Wat vond jij van de Masterclass Argumenteren
Onwijs leuk! Om te beginnen de locatie. We zaten in Kasteel Kerckebosch te Zeist, echt een schitterende omgeving. Maar ook de groep was onwijs leuk, die was heel divers. Er waren aspirant-leden van grote en kleine kantoren en met verschillende achtergronden qua fiscaliteit. Een heel leuke manier om nieuwe mensen op een andere manier te leren kennen. Iedereen was ook erg enthousiast. Tijdens de Masterclass heb ik heel veel geleerd. Over het spreken in een debat en wat je zegt en hoe je iets kan overbrengen, ook non-verbaal. Het hoogtepunt was het diner op de eerste dag. Allereerst het diner zelf, best wel sjiek een prachtige ruimte. Tussen de gangen door werd er gedebatteerd. Best wel spannend maar ook bijzonder om zo met de groep, waarmee je de hele dag al samen bent, in gesprek te gaan. Ik kijk daar met veel plezier op terug
Wat is de toegevoegde waarde voor een belastingadviseur of jurist als je een goede debater bent?
Het meest voor de hand liggende antwoord is natuurlijk overtuigend te kunnen spreken. Bij bijvoorbeeld onderhandelen over bepaalde overeenkomsten of het uitleggen van je advies. Maar ik denk dat het wat subtieler ligt. Mensen hebben natuurlijk al snel een eerste indruk van je in verschillende omstandigheden. Niet alleen bij het geven van een formeel advies, maar juist ook wanneer je voor het eerst een client of nieuwe collega spreekt. Debatteren heeft niet alleen te maken met wat je zegt maar ook met wat je uitstraalt en hoe je het brengt. Overtuigend en zelfverzekerd spreken is in alle gevallen, zowel zakelijk als privé, een heel handige vaardigheid om te hebben. Je bent daardoor in staat om je verhaal enthousiast en goed over te brengen.
In de finaleronde ging je in debat over de volgende vraag: “NOB-leden mogen geen belastingadvies meer geven aan de top 10 van de grootste vervuilers in Nederland”. Kun je nog een keer kort aangeven wat jouw standpunt was?
Ik was het niet eens met het deze stelling. Mijn standpunt was dat men elkaar hier juist bij de hand moet nemen in plaats van te weigeren. Daarmee zet je een bedrijf of persoon in een strafhoekje in plaats van samen naar oplossingen zoeken.
Hoe voelt het om deze prijs te winnen?
Ik ben best competitief ingesteld en vind het ook leuk om iets te winnen. Deze wedstrijd op het jaarcongres is extra leuk omdat je samen met de andere finalisten, die je al tijdens de masterclass hebt ontmoet, gaat strijden om de titel van beste debater. Dat op zich is al leuk, en als je dan wint, ja dat maakt het wel heel bijzonder.
Waarom denk je dat jij deze prijs gewonnen hebt?
Ik denk dat ik gewonnen heb omdat ik uitstraalde dat ik het ontzettend leuk vond om het te doen. Zoals ik in het begin al aangaf is het non-verbale aspect daarbij heel belangrijk en misschien gaf dat in dit geval ook de doorslag. Dat is meteen daarbij ook mijn tip aan de toekomstige finalisten van deze debatwedstrijd. Zorg ervoor dat je met enthousiasme en plezier je verhaal vertelt en dat ook uitstraalt. Dat is het allerbelangrijkste.