U bent hier

Terugblik 11e Studiedag De DGA en zijn bv

22 juni 2023

Op 8 juni 2023 vond de 11e editie van de DGA-dag plaats. De rode draad van de bijeenkomst was het rapport ‘De fiscale positie van de DGA’. In de plenaire sessies reflecteerden Ruud van den Dool en Michael van Gijlswijk, medeauteurs van dit rapport, op onderdelen van het rapport/boek en de BOR. In de workshops werden diverse thema’s die voor de advisering aan DGA’s van belang zijn nader belicht. 

 

Edwin Heithuis was 10 jaar lang de dagvoorzitter van deze bijeenkomst. Tijdens de 11e editie droeg hij het stokje over aan Caroline van der Woude. Na de opening door Niels Boef gaf Caroline aan dat het bestuur haar de portefeuille MKB/nationale praktijk heeft gegeven en de opdracht dit aandachtsgebied verder te ontwikkelen. 

 

Ook deze keer bestond het programma weer uit een combinatie van plenaire bijeenkomsten en workshops. 

 

Plenair 

  • De fiscale positie van de DGA 

  • De bedrijfsopvolgingsregeling 

  • DGA&T3 

 Workshops 

  • De DGA als werknemer 

  • BOX 3 en beleggen door de DGA 

  • Excessief lenen 

  • Participeren in (familie)bedrijven 

  • Privacy 

  • Transfer Pricing in het MKB 

In het eerste plenaire deel ging Ruud van den Dool in op het rapport ‘De fiscale positie van de DGA’ en belichtte hij de bevindingen van de auteurs (Ruud van den Dool, Michael van Gijlswijk, Mascha Hoogeveen, Arjan Lejour en Stan Stevens). Een bijdrage aan het maatschappelijke debat wordt met dit rapport zeker geleverd. De auteurs kwamen tot 113 aanbevelingen naar aanleiding van de onderzoeksvraag: ‘Onderzoek en evalueer de fiscale positie van de DGA/ab-houder en kom met aanbevelingen tot verbetering van de regelgeving met betrekking tot diens fiscale positie’.  

 

De auteurs zijn voorstander van de invoering van een duaal systeem; dat herstelt het economisch evenwicht. In het huidige systeem wordt kapitaalinkomen afhankelijk van de box waarin het valt totaal anders belast. Die verstoring wordt voorkomen indien al het kapitaalinkomen op dezelfde wijze wordt belast. Ook het arbeidsinkomen van de DGA, IB-ondernemer en werknemer moet zoveel mogelijk gelijk worden behandeld. 

 

Het rapport roept ook op tot verder onderzoek naar de BOR/DSR. Het kabinet heeft aangegeven de BOR/DSR te willen continueren. Dan resten er volgens de auteurs een aantal vragen en verbeterpunten: beter onderscheid ondernemings- en beleggingsvermogen, positie preferente aandelen, dienstbetrekkingseis, aanpassing bezits- en voortzettingseis, BOR-carrousel. De auteurs doen verschillende aanbevelingen wat betreft de BOR/DSR.  

 

In het tweede plenaire deel stonden Ruud van den Dool en Michael van Gijlswijk in detail stil bij de bedrijfsopvolgingsregelingen. Zij wezen op: de continuïteit van de onderneming en de toegang tot de kapitaalmarkt, de (on-)gelijkheid met niet-ondernemers en niet-ab-houders, start-ups en scale ups en het ondernemingsklimaat. 

 

Het derde plenaire deel werd verzorgd door Marc Vos van Given. In dit onderdeel stonden vaardigheden voor de DGA-adviseur centraal. 

 

De twaalfde Studiedag DGA en de BV vindt plaats op 10 juni 2024.