U bent hier
Schattingsformulier
Vraag van de NOB:
Een collega informeerde mij vandaag het volgende: "Er was eerder dit jaar een schattingsformulier ingediend waaruit een teruggave vennootschapsbelasting 2004 zou volgen. Mijn collega informeerde bij de belastingdienst naar de stand van zaken. Als antwoord gaf de belastingdienst dat vanwege de hoogte van de teruggave (boven een bepaalde limiet) de schatting terzijde werd gelegd en de belastingplichtige maar een aparte brief om vermindering moest schrijven. Deze werkwijze zou zijn voorgeschreven aan de eenheden van de belastingdienst, waarbij moet worden opgemerkt dat de belastingplichtige hierover niet uit eigen beweging door de belastingdienst wordt geïnformeerd. Deze wijze van debiteurenbeheer van de belastingdienst lijkt me zeer oneigenlijk en onbehoorlijk vanuit een overheidsorgaan. De overheid zelf werkt slechts in zeer uitzonderlijke gevallen, vaak met boetes, mee aan betalingsregelingen. En dan alleen op verzoek."
Antwoord:
Inderdaad bestaat er binnen de Belastingdienst een instructie dat een schatting in een SO- of schattingsformulier die in belangrijke mate lager is dan de reeds opgelegde voorlopige aanslag niet automatisch leidt tot een vermindering van die voorlopige aanslag. Dit mede omdat uit ervaring is gebleken dat schatting niet altijd nauwkeurig is.. Dit leidde in het verleden tot veel verminderingen van de voorlopige aanslagen die echter bij de definitieve aanslag geheel ongedaan werden gemaakt. Hierbij resulteerde vaak zelfs een hogere definitieve aanslag dan de verminderde voorlopige aanslag. Bovendien blijkt dat - indien men werkelijk verwacht dat het inkomen of winst in belangrijke mate lager is dan de reeds opgelegde voorlopige aanslag - men al voor het indienen van het SO-biljet om een vermindering vraagt. Daarnaast wenst de Belastingdienst een motivering bij een aanmerkelijke vermindering van de voorlopige aanslag. Hiervoor is op het formulier nu geen ruimte.
Het is inderdaad zo dat het bovenstaande tot dusver onvoldoende duidelijk wordt gemaakt in het SO-biljet en bijbehorende toelichting. Bij het ontwikkelen van het formulier 2005 zal hier aandacht aan besteed worden.