ONLINE MOB-lezing 'Casusposities principal purposes test en Deense beneficial ownership cases’ op 1 december 2020 (VOL)

dinsdag 01 december 2020
Activiteit: 
Lezing
Inleider(s): 
mr. dr. J. (Jan) Gooijer en mr. drs. P. (Pieter) Ruige
Tijdsduur: 
19.00 uur (ontvangst/inloop 18:45 uur)
Locatie: 
Online
Soort PE: 
Vaktechnisch
PE-uren: 
1

BELANGRIJK:
Het maximum aantal deelnemers is bereikt. NOB-leden die nog willen deelnemen, worden op de reservelijst geplaatst. Zij worden benaderd als er een annulering binnenkomt. Alleen NOB-leden die een bevestiging per mail hebben ontvangen, kunnen deelnemen.

Op dinsdag 1 december 2020 verzorgen mr. dr. J. Gooijer en mr. drs. P. Ruige de MOB-lezing: ‘Casusposities principal purposes test en Deense beneficial ownership cases’. Deze lezing vindt online plaats.

Met de ratificatie van het Multilateraal Instrument (“MLI”) en daarmee de principal purposes test (“PPT”) door verschillende staten en als gevolg van de Deense beneficial ownership cases (“BO-Cases”), is het verkrijgen van verdrags- en richtlijnvoordelen afhankelijk geworden van het oogmerk van betrokkenen, reële aanwezigheid, en doel en strekking van verdragen en regelingen. Aan de hand van casusposities bespreken Gooijer en Ruige hoe moet worden getoetst of verdrags- en richtlijnvoordelen kunnen worden verkregen en wat de pijnpunten zijn. Punten die aan bod komen zijn: hoe verhouden de BO-Cases en de PPT zich tot elkaar, hoe ga je om met ‘oude structuren’, naar welke verdragsrelatie moet je eigenlijk kijken en hoe gaat een rechter met dergelijke vraagstukken om?

Jan Gooijer studeerde Nederlands recht en fiscaal recht aan de Universiteit van Amsterdam. Van 1 januari 1997 tot 1 september 2012 was hij als belastingadviseur werkzaam bij PwC. Hij adviseerde Nederlandse (beursgenoteerde) ondernemingen op het terrein van de Nederlandse vennootschapsbelasting en het internationaal en Europees belastingrecht. Vanaf 1 september 2012 is Gooijer als universitair docent verbonden aan de VU. Op 17 september 2019 is hij gepromoveerd op het proefschrift getiteld 'Tax Treaty Residence of Entities'. Gooijer is rechter-plaatsvervanger in de Rechtbank Noord-Holland. Zijn onderzoek richt zich mede op de werking van (geschreven en ongeschreven) anti-misbruikconcepten, zoals de PPT en het Europeesrechtelijke anti-misbruikbeginsel.   
 
Pieter Ruige studeerde geschiedenis aan de Vrije Universiteit en heeft vervolgens fiscaal recht gestudeerd aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Sinds 1 september 2011 werkt hij als belastingadviseur bij PwC, waar hij Nederlandse en buitenlandse multinationals adviseert op het gebied van Nederlandse vennootschapsbelasting en internationaal en Europees belastingrecht. Ruige is als PhD researcher verbonden aan de VU. Hij doet onderzoek naar de Principal Purposes Test in het Multilateraal Instrument en in de 2017 versie van het OESO Modelverdrag. 

Locatie
Door de corona maatregelen zal de MOB-lezing niet op locatie worden gehouden, maar online.

Aanmelden
De lezing is enkel bedoeld voor MOB-leden. Aanmelden kan via uw Persoonlijke Pagina of via de aanmeldlink onderaan deze pagina. 

Platform
Deze lezing wordt aangeboden in ZOOM. Deelnemers ontvangen een week voor aanvang van de lezing een inloglink. Er kunnen maximaal 100 leden aan deze online lezing deelnemen. Registratie gaat op volgorde van aanmelding. Meld je dus snel aan om zeker te zijn van deelname!

*MOB

Het NOB-ledenbestand kent verschillende groepen. De twee uitersten zijn de beginners aan de ene en de adviseurs met meer dan tien jaar werkervaring aan de andere kant. Daartussen functioneert een derde groep: adviseurs die vijf tot tien jaar actief zijn in het vak als universitair gevormd fiscalist. Het gaat in 2020 om de leden die zijn toegelaten in de periode 1 januari 2010 t/m 31 december 2014. De Medior Orde van Belastingadviseurs (MOB) organiseert bijeenkomsten om deze leden nauwer met elkaar, maar ook met professionals uit het bedrijfsleven in contact te brengen. Achterliggende gedachte is dat het vak na vijf jaar anders en veelzijdiger wordt en dat het nuttig is daarover te praten met beroepsgenoten die in dezelfde situatie verkeren.