U bent hier
Notulen MvF en NOB
Onderwerp: de vergelijkbaarheidsanalyse in het kader van het Verrekenprijsbesluit
Datum: 24 september 2001
Aanwezigen:
* namens de belastingdienst
- mevrouw M. de Ruiter (MvF)
- de heer E. Visser (KIV)
- de heer B. Nachtegaal (KIV
- vergelijkbaarheidsanalyse)
- de heer R. Cremers (KIV
- vergelijkbaarheidsanalyse)
- de heer H. Boersma (MvF)
* namens de Nederlandse Orde van Belastingadviseurs
- de heer E. Kamphuis
- de heer M. Diepstraten
- de heer T. Heijenrath
- de heer D. Rutges
- de heer S. Huibregtse
1. Inleiding
De heer Visser geeft aan in zijn introductie dat het reguliere overleg tussen de belastingdienst en de NOB de opzet heeft een aantal knelpunten in de uitvoeringspraktijk van interne verrekenprijzen nader in kaart te brengen en hierover op hoofdpunten met de NOB van gedachten te wisselen. Hij geeft tevens aan dat deze sessie zich hoofdzakelijk dient te richten op de inhoud en vormgeving van de vergelijkbaarheidsanalyse. Daarbij wordt vooralsnog uitgegaan van de vergelijkbaarheidsanalyse als onderdeel van een zogenaamd Advance Pricing Agreement (APA) verzoek. Aangezien ten tijde van de bespreking de tekst van artikel 8b Wet Vpb nog niet beschikbaar is, wordt laatstgenoemde discussie doorgeschoven naar de volgende bijeenkomst.
2. Inhoud en vormgeving van een vergelijkbaarheidsanalyse
De heer Cremers en zijn collega's geven door middel van een lijst aan, welke inhoudelijke informatie de belastingdienst bij voorkeur aantreft in de vergelijkbaarheidsanalyse (ook wel een economische analyse genoemd) zoals deze dient opgenomen te worden in een transfer pricing documentatie.
a) een onderbouwde keuze van de beloningsmethodiek (bijvoorbeeld: cost plus, agenten commissie);
b) aangeven welke database(s) of overige bronnen van economisch data zijn gebruikt in de vergelijkbaarheidsanalyse (bijvoorbeeld: internet, Dun & Bradstreet etc.);
c) aangeven per database welke versie en welk nummer is gebruikt (bijvoorbeeld: de Amadeus versie met 250.000 bedrijven, no. 89);
d) een onderbouwde selectie van de vergelijkbare transacties c.q. bedrijven, waarbij de volledige zoekopdrachten die aan de database worden verstrekt in het rapport dienen te worden opgenomen. Tevens een eliminatielijst waarbij per gekozen of verworpen comparable de reden van wel/niet elimineren wordt gegeven;
e) een toelichting waarom wel of niet gebruik wordt gemaakt van 'adjustments' (correcties op het gevonden vergelijkingsmateriaal);
f) het opnemen van een duidelijk verband tussen de functionele analyse en de economische analyse in een transfer pricing documentatie rapport.
De NOB leden gaven aan dat bovengenoemde lijst kan leiden tot een bovenmatige documentatielast van belastingplichtigen.
Als reactie hierop werd door de belastingdienst aangegeven dat de lijst het uitgangspunt dient te zijn ingeval een belastingplichtige een APA verzoek indient, maar dat per casus een nadere invulling van de mate van detail van de economische analyse dient te geschieden.
Tevens werd overleg gevoerd over een aantal technische zaken die de economische analyse raken zoals: de afweging van intern versus extern vergelijkingsmateriaal, het gebruik van de gehele of beperkte vergelijkbaarheid-range, hoe om te gaan met meerjarengegevens en tenslotte hoe werken interne verrekenprijscorrecties door op de documentatie.
3. Communicatieprotocol
De NOB geeft aan dat de uitwisseling van praktijkervaringen rondom de economische analyses van belang is, om te komen tot een goed afgestemde - qua communicatie - inhoud en vormgeving. Daarbij dient overigens de belastingplichtige zelf invulling te geven aan de mate van detail ter onderbouwing van haar interne verrekenprijsstelsel.
Een aantal belastingplichtigen zal volstaan met het aangeven van de relevante beloningsmethodiek en de aanwezigheid van een interne vergelijkingsmaatstaf (internal comparable), terwijl anderen een iets meer uitgebreide analyse als documentatie zullen aanhouden. Overigens dient de discussie ten aanzien van wat als economische analyse wettelijk verplicht gedocumenteerd dient te worden nog te worden gevoerd, mede in het kader van de ophanden zijnde tekst van artikel 8b Wet Vpb.
De belastingdienst realiseert zich dat de 'wenslijst' niet altijd als referentie kan dienen bij een redelijke bewijslastverdeling, maar dat de lijst als communicatie protocol kan dienen om aan te geven wat de belastingdienst ongeveer van belastingplichtige verwacht. De heer Visser geeft aan dat het momenteel nog onduidelijk is of de aangekondigde nadere vragen en antwoorden naar aanleiding van het Verrekenprijsbesluit tevens vragen inzake de economische analyse zullen omvatten.
4. Communicatie richting NOB
In overleg met de belastingdienst en de NOB afvaardiging is afgesproken de notulen na afstemming met de aanwezigen te circuleren onder NOB leden.