JOB-lezing ‘Btw en douane bij e-commerce - een adviseursmes snijdt aan twee kanten’ op dinsdag 14 juni 2022

dinsdag 14 juni 2022
Activiteit: 
Lezing
Inleider(s): 
Raoul Ramautarsing en John Gruson
Tijdsduur: 
19:00 uur (ontvangst met broodjes vanaf 18:30 uur), na afloop borrel
Locatie: 
Deloitte Rotterdam - Wilhelminakade 1, 3072 AP Rotterdam
Soort PE: 
Vaktechnisch
PE-uren: 
1

Op dinsdag 14 juni 2022 organiseert de Commissie Vaktechniek de JOB-lezing: ‘Btw en douane bij e-commerce – een adviseursmes snijdt aan twee kanten’.

Per 1 juli 2021 zijn de btw e-commerceregels in werking getreden. Deze regels hebben ingrijpende gevolgen voor de btw-behandeling van internationale verkopen van goederen en diensten aan particulieren in de Europese Unie. Inmiddels hebben ondernemers en hun adviseurs ervaren wat deze wetswijzigingen in de praktijk aan veranderingen en soms zelfs problemen hebben gebracht.  Zo ook het retourprobleem.

COVID-19 lijkt op zijn retour, maar wat het onder andere heeft achtergelaten is het ervaren gemak van consumenten met het doen van online aankopen. Niet alleen het ervaren gemak met het bestellen, maar vooral met het retourneren van de producten die toch niet in de smaak vielen. En dat leidt vaak toch tot een bittere nasmaak bij ondernemers omdat de kosten van retourzendingen stevig zijn. Als eerste natuurlijk de vraag over de verkoopbaarheid van retour gezonden producten. Maar ook zeker de btw en douane kant, met name voor wat duurdere producten. Voor de douane is dit met name interessant als de goederen van buiten de EU komen. Dit klinkt ver weg, maar na de Brexit is dit dichterbij dan ooit. Als geen gebruik kan worden gemaakt van de invoervrijstellingen zijn douanerechten en invoer-btw verschuldigd. Om de consument te ontlasten, nemen verkopers vaak de invoer en bijbehorende belastingen voor hun rekening. Als vervolgens de consument het product retourneert, moet de verkoper het betaalde bedrag terugbetalen aan de consument, maar blijft de verkoper vaak zitten met de kosten van verzending en de reeds betaalde douanerechten en invoer-btw.

Nu ben je als adviseur niet machteloos. Er zijn mogelijkheden tot terugbetaling als sprake is van retourgoederen. Jij kan jouw klant hier goed in adviseren. Dit mes snijdt echter wel aan twee kanten. Aan de retourproblematiek zit zowel een btw als douane kant, dus is het als adviseur des te belangrijker hiervan op de hoogte te zijn. Vervolgens is er naast de theorie ook altijd nog de praktijk. Zo is goede documentatie cruciaal, welke documentatie – als het er al is – in de praktijk vaak verspreid ligt bij logistieke dienstverleners en douaneagenten. Begrip van het operationele en logistieke proces zijn een absolute voorwaarde voor een goed advies.

Wil je meer weten? Kom dan naar de JOB-lezing op dinsdag 14 juni 2022! In deze JOB-lezing vertellen Raoul Ramautarsing en John Gruson je hier graag meer over. Raoul Ramautarsing is fiscaal partner in de Global Trade Advisory praktijk van Deloitte en heeft meer dan 15 jaar ervaring in het adviseren van ondernemingen over wereldwijde handel gerelateerde aangelegenheden. Raoul is gespecialiseerd in advisering en procesvoering op het gebied van douanerechten, verrekenprijzen en accijnzen.  John Gruson is werkzaam binnen het Indirect Tax team van Deloitte en maakt ook deel uit van het Indirect Tax Knowledge Centre. John begeleidt en adviseert zijn collega's en cliënten over de laatste ontwikkelingen op het gebied van indirecte belastingen.

Locatie
Deze lezing zal plaatsvinden bij Deloitte (kantoor Rotterdam), Wilhelminakade 1, 3072 AP Rotterdam.

Vanaf 18:30 uur ontvangst met broodjes, na afloop van de lezing vindt een borrel plaats.

Aanmelden
De lezing is enkel bedoeld voor JOB-leden. Het maximum aantal deelnemers bedraagt 60. Aanmelden kan via je Persoonlijke Pagina of via de aanmeldlink onderaan deze pagina.