U bent hier

Oplettendheid geboden voor NOB-leden door sancties tegen de Russische Federatie

04 maart 2022

Zeer recent viel Rusland Oekraïne binnen. De NOB veroordeelt deze inval ten zeerste en is geschokt door het geweld. Deze inval heeft grote gevolgen. Vooral voor de bevolking van Oekraïne. Maar het treft ook het Nederlandse bedrijfsleven en mogelijk ook de kantoren die bij de NOB zijn aangesloten.

Sancties
Vanwege deze inval van Rusland in Oekraïne hebben onder andere de Europese Unie en de Verenigde Staten sanctiemaatregelen ingesteld tegen Rusland en daaraan gelieerde partijen, waaronder Russische personen, banken en bepaalde organisaties. Het overtreden van deze sanctiemaatregelen is verboden. Het niet-naleven kan leiden tot zeer hoge boetes en in sommige gevallen tot straffen. Zie ook de OFAC  en de Sanctiewet. De Verenigde Naties, de Europese Unie of een nationale regering kunnen sancties inzetten als gevolg van hun buitenlands- en veiligheidsbeleid zodra diplomatieke inspanningen geen resultaat hebben opgeleverd. 

Morele afweging
De sancties kunnen gevolgen hebben voor de dienstverlening van NOB-leden aan in Rusland gevestigde cliënten of cliënten die zaken doen met dit land. NOB-leden en -kantoren dienen zelf de morele afweging te maken of men de dienstverlening aan deze cliënten kan/wil continueren. Dat kan een lastige afweging zijn waarbij verschillende aspecten een rol spelen. Met gesanctioneerde partijen kan vanzelfsprekend geen zakelijke relatie worden aangegaan of voortgezet.

Het is belangrijk dat NOB-leden zeer goed opletten dat zij niet meewerken aan of op enigerlei wijze betrokken zijn bij activiteiten die in strijd zijn met de sanctiemaatregelen. Bijvoorbeeld het ontwijken of ontduiken van de sanctiemaatregelen door transacties of handelingen uit te voeren waarbij (mogelijk) belangen worden verschoven, benoemingen worden gewijzigd of ongedaan gemaakt en betalingen worden omgeleid.

Volgens de Code of Conduct zijn NOB-leden gehouden de dienstverlening uit te oefenen in overeenstemming met de eer en waardigheid van het beroep. Als de dienstverlening in strijd is met de eer en waardigheid van het beroep, dient een lid de dienstverlening te weigeren. Zou een lid in strijd handelen met de sanctiemaatregelen, dan handelt hij daarmee evident in strijd met de eer en waardigheid van het beroep.

Code of Conduct en Richtsnoeren Wwft
Door de sanctiemaatregelen is het extra belangrijk de identificatie en verificatie van de identiteit van de cliënt goed uit te voeren. Mogelijk is nieuw, grondig of diepgaander onderzoek naar de identiteit van een cliënt en naar de toelaatbaarheid van de dienstverlening nodig als gevolg de sanctieregelgeving. Ook is het belangrijk extra alert  te zijn op ongebruikelijke transacties en de melding daarvan. Zie ook artikel 7 van de Code of Conduct en de Richtsnoeren voor de interpretatie van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme voor accountants en belastingadviseurs voor een verdere toelichting.

Als een NOB-lid besluit de relatie met zijn cliënt of een lopende opdracht te beëindigen, kan er nog sprake zijn van een zorgplicht waarbij er maatregelen genomen moeten worden om eventuele schade voor de cliënt te voorkomen. Bijvoorbeeld wanneer er sprake is van termijnen die dreigen te verstrijken bij het beëindigen van de opdracht. De cliënt moet hierover worden geïnformeerd zodat die gepaste actie kan ondernemen

We adviseren de ontwikkelingen goed in de gaten te houden. We realiseren ons dat onze leden mogelijk voor lastige keuzes komen te staan. Voor vragen over de sancties en de eventuele gevolgen kan men terecht bij Alexandra Piksen (a.piksen@nob.net).