U bent hier

Wwft: Objectieve indicator derde-hoogrisicolanden vervallen

21 oktober 2019

Met ingang van 18 oktober 2019 is de objectieve indicator derde-hoogrisicolanden komen te vervallen.

Derde-hoogrisicolanden zijn landen die op grond van artikel 9 van de vierde anti-witwasrichtlijn zijn aangewezen door de Europese Commissie. Sinds 25 juli 2018 moesten belastingadviseurs alle transacties van of ten behoeve van een (rechts)persoon in een dergelijk land verplicht melden. Verplicht melden wil zeggen dat zij ook moesten melden als zij geen aanleiding hadden te veronderstellen dat sprake kan zijn van witwassen of terrorismefinanciering.

In maart 2019 liet de toezichthouder, het Bureau Financieel Toezicht al weten met betrekking tot deze objectieve indicator een “coulant handhavingsbeleid” te hanteren. De verplichte melding van de betreffende transacties is per 18 oktober 2019 komen te vervallen.

De subjectieve indicator geldt nog wel. Dat wil zeggen dat een belastingadviseur een transactie van of ten behoeve van een (rechts)persoon in een aangewezen land wel moet melden, als de belastingadviseur aanleiding heeft te veronderstellen dat die transactie verband kan houden met witwassen of financieren van terrorisme.

 

Publicatie Staatsblad: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/stb-2019-320.html