MOB-lezing 'ATAD-implementatiewetsvoorstel en de praktijk' op 15 oktober 2018
Op maandag 15 oktober 2018 verzorgen mr. W.F.E.M. (Willibrord) Egelie en mevrouw dr. A. (Anja) de Haan de MOB-lezing: 'ATAD-implementatiewetsvoorstel en de praktijk'.
Hoewel later dan beoogd, heeft het kabinet op Prinsjesdag onder andere het wetsvoorstel ter implementatie van ATAD 1 voor behandeling in de Tweede Kamer aanhangig gemaakt. Met name een renteaftrekbeperking in de vorm van een earningsstrippingregeling en een regel voor gecontroleerde buitenlandse vennootschappen en vaste inrichtingen (controlled foreign companies) zijn binnen dit voorstel van belang. Tijdens deze lezing staan door dat wetsvoorstel ingegeven vraagpunten bij bedrijfsfiscalisten van (internationale) ondernemingen, hun belastingadviseurs, en de Belastingdienst centraal. Willibrord Egelie en Anja de Haan leiden de lezing in met een beknopte bespreking van het wetsvoorstel en vraagpunten die de Belastingdienst tot dusver heeft gesignaleerd. Aan de hand van deze inleiding discussiëren de deelnemers en inleiders vragen die in de praktijk spelen. Vanwege het beoogde interactieve element van deze lezing wordt deelnemers nadrukkelijk verzocht te bedenken welke kwesties uit hun praktijk zij willen delen met de inleiders en andere deelnemers.
De Haan en Egelie zijn beiden werkzaam bij de Belastingdienst/Grote Ondernemingen. Egelie heeft fiscaal recht gestudeerd in Tilburg en is voorzitter van de kennisgroep internationaal belastingrecht en lid van de kennisgroep deelnemingsvrijstelling. Hij is daarnaast vaste medewerker van het NTFR en NTFR-B alsmede annotator in BNB. De Haan heeft bedrijfseconomie gestudeerd aan de VU en fiscale economie aan de UvA. Zij heeft als assistent accountant gewerkt voor KPMG en als belastingadviseur voor EY. Daarnaast is zij werkzaam geweest als universitair docent aan de juridische faculteit van de UvA, waarbij zij gepromoveerd is op het onderwerp 'Bedrijfsvermogen in de Successiewet en het gelijkheidsbeginsel'. Ook werkte zij voor de directie IFZ van het Ministerie van Financiën. Tegenwoordig is zij vaktechnisch coördinator Vpb bij de Belastingdienst/Grote Ondernemingen in Amsterdam.
Aanmelden kan via je Persoonlijke Pagina of via de aanmeldlink onderaan deze pagina; daarvoor moet je je account hebben geactiveerd en ingelogd zijn. Het maximum aantal deelnemers bedraagt 40. Inschrijvingen geschieden in volgorde van binnenkomst van aanmelding. Gegeven het aantal beschikbare plaatsen is het aan te raden je snel aan te melden. Het maximaal aantal deelnemers per kantoor bedraagt drie.
Kosten: geen. Maar wie na 8 oktober annuleert wordt € 50 administratiekosten in rekening gebracht. Plaatsvervanging is mogelijk zonder annuleringskosten, mits het om een vervanger gaat die kwalificeert voor deze bijeenkomst. Annulering is uitsluitend per mail (i.de.jong@nob.net) mogelijk. De administratiekosten worden ook in rekening gebracht aan leden die niet komen opdagen. Deze vervanger moet 5-10 jaar als universitair gevormd fiscalist actief zijn in het vak. Het gaat in 2018 om de leden die zijn toegelaten in de periode 1 januari 2008 t/m 31 december 2012.