U bent hier

NOB geeft commentaar op het wetsontwerp tot wijziging van de Wwft

11 juni 2012

De Financial Action Task Force (FATF) heeft de Nederlandse aanpak van de bestrijding van witwassen en terrorismefinanciering in 2010 geëvalueerd. Daarbij werden enkele tekortkomingen gesignaleerd in de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft). Er volgde een internetconsultatie, waarop de Commissie Beroepszaken in september 2011 heeft gereageerd. De commissie is verheugd dat een aantal punten uit haar reactie op het consultatiedocument is overgenomen in het wetsvoorstel dat inmiddels bij de Tweede Kamer is ingediend (en ‘niet controversieel’ is verklaard). De commissie constateert in het wetsvoorstel toch nog enkele pijnpunten voor de praktijk en heeft daarom een commentaar geschreven.

De commissie vraagt vooral aandacht voor de volgende vijf punten, aangezien het wetsontwerp op deze punten een aanmerkelijke administratieve lastenverzwaring voor de instellingen betekent, terwijl de bijdrage van de wijzigingen aan de bestrijding van witwassen en financieren van terrorisme zeer beperkt is:

  1. Identificatie van vennootschappen zoals maatschappen, vennootschappen onder firma enzovoort (zie commentaar alinea 2.1 t/m 2.3);
  2. Vaststellen van de vertegenwoordigingsbevoegdheid van een vertegenwoordiger (zie commentaar alinea 6.1 t/m 6.2);
  3. Beschikken over identificatie- en verificatiegegevens door instellingen binnen een internationaal samenwerkingsverband (zie commentaar alinea 12.1);
  4. Vaststellen van de bron van het vermogen van een PEP (zie commentaar alinea 15.1);
  5. Melden van “beoogde” transacties en/of een meldingsplicht zonder zakelijke relatie (zie commentaar alinea 19.1 t/m 19.3).