U bent hier

Symposium 'Belastingrechtspraak in de Actualiteit'

02 februari 2012

Op donderdag 2 februari 2012 vond in het Paleis van Justitie te Arnhem het symposium 'Belastingrechtspraak in de actualiteit' plaats, georganiseerd door Het Platform Belastingrechtspraak.

Het Platform Belastingrechtspraak is een informeel samenwerkingsverband van fiscalisten die in het formele recht geïnteresseerd zijn en aangesloten zijn bij rechtbanken, gerechtshoven, belastingdienst, NOB en NVAB.

Symposium
Belastingrechtspraak in de Actualiteit

De belastingschuld vloeit voort uit de wet; maar het kan lang duren voordat deze definitief komt vast te staan. Het bestaande belastingprocesrecht biedt burgers beperkte mogelijkheden om snel zekerheid te verkrijgen over de omvang van de fiscale verplichtingen. De praktijk vindt alternatieve wegen om snel te voorzien in de behoefte aan fiscale zekerheid; bij voorbeeld in het kader van het Horizontaal Toezicht van de Belastingdienst. Het huidige fiscale procesrecht sluit hier niet goed op aan, omdat (doorgaans) eerst een belastingaanslag nodig is voordat bezwaar kan worden gemaakt. In de praktijk lijkt behoefte te bestaan aan verdergaande vormen van rechtsbescherming die directer aansluiten bij het ontstaan van de fiscale verplichtingen; en misschien zelfs in geval van voorgenomen rechtshandelingen. Gedacht kan worden aan de mogelijkheid van het stellen van prejudiciële vragen over de uitleg van de wet, of aan de invoering van een voor bezwaar vatbare fiscale uitlegbeschikking. Het gaat hierbij dus niet alleen om de vraag welke mogelijkheden het bestaande stelsel van rechtsbescherming biedt, maar ook om de vraag hoe dit eventueel kan worden aangepast aan de behoefte van burgers om sneller rechtszekerheid te verkrijgen.

Dit was het thema van het vijfde symposium van het Platform Belastingrechtspraak.
De volgende sprekers hielden hierover – ieder vanuit een eigen invalshoek – op 2 februari 2012 een voordracht (van ca. 20 min.):

  • prof. mr. G.J.M.E. de Bont, hoogleraar formeel belastingrecht en fiscaal advocaat;
  • mr. E.F. Faase, senior raadsheer Gerechtshof Amsterdam (belastingkamer / ondernemingskamer);
  • mr. H. Neppérus, lid van de Tweede Kamer der Staten-Generaal;
  • drs. T.W.M. Poolen, lid van het Managementteam van de Belastingdienst;
  • prof. mr. S. van Weeghel, hoogleraar internationaal belastingrecht en belastingadviseur.

Als dagvoorzitter trad op prof. mr. R.H. Happé, emeritus hoogleraar methodologie van het belastingrecht.