U bent hier
Meer aandacht van BFT voor accountants
De afgelopen periode had het Bureau Financieel Toezicht (BFT) in het kader van het toezicht op de naleving van de Wwft vooral de notarissen in het vizier. NOB-leden die samenwerken met accountants kunnen er rekening mee houden dat het BFT de komende tijd aandacht gaat besteden aan (forensisch) accountants. Dat blijkt uit een interview in de Accountant van februari 2009 met BFT-directeur Folkert Winkel.
Winkel geeft een voorbeeld van een accountant die geen ongebruikelijke transacties meldde, hoewel het gedrag van zijn cliënt er alle aanleiding toe gaf. Diens bedrijf had een negatief kassaldo, hij nam met de bankpas van de bv contanten op in het casino en hij toonde twijfelachtige boekingsstukken over transacties met Oost-Europese ondernemingen. Daarmee geconfronteerd was de accountant er allerminst van overtuigd zijn meldingsplicht te hebben verzaakt. De cliënt had immers toegezegd dat hij de tekorten privé zou aanzuiveren. Enkele maanden geleden heeft de Raad van Tucht in Den Haag de betreffende accountant voor twee weken geschorst.
Winkel benadrukt dat ongebruikelijke transacties onverwijld – dat wil zeggen binnen veertien dagen – gemeld moeten worden bij de Financial Intelligence Unit-Nederland (FIU, het voormalige Meldpunt). Op het niet-nakomen van de meldingsplicht kunnen zware sancties volgen. Ook wijst hij nog eens op het arrest van 7 oktober 2008, waarin de Hoge Raad oordeelde dat bij belastingfraude het deel van de ontdoken belasting ‘uit enig misdrijf afkomstig is’ en het voorhanden hebben daarvan dus kan kwalificeren als witwassen.
Een ‘hardnekkige misvatting’ noemt Winkel de gedachte dat accountants een ongebruikelijke transactie die een cliënt vanwege de eigen meldingsplicht bij de FIU heeft aangegeven zelf ook nog eens moeten melden. De accountant moet zijn cliënt vragen of die op de hoogte is van de wet- en regelgeving. Het is voldoende als het antwoord ‘ja’ is en dit antwoord aansluit bij de waarnemingen van de accountant. Winkel zegt het niet, maar mutatis mutandis geldt dit natuurlijk ook voor belastingadviseurs.
De toename van het aantal meldingen in 2008 door accountants is volgens Winkel vermoedelijk te verklaren uit de grotere aandacht die het NIVRA in de permanente educatie besteedt aan witwassen en het belang van ethisch handelen. Ook de richtsnoeren van NOB, NIVRA en NOvAA dragen waarschijnlijk bij aan de toename. Winkel denkt ook dat de e-learningmodule van deze organisaties ertoe zal bijdragen dat de beroepsgroepen witwassituaties sneller herkennen.
De Algemene Rekenkamer stelde onlangs vast dat er weinig met de meldingen aan de FIU gebeurt. Winkel hoopt dat dit verleden tijd is, nu de verwerking van de gegevens inmiddels is verbeterd.
Bron: http://www.accountant.nl