U bent hier

Inkeer en vervolging witwassen

13 januari 2009

Op 7 oktober 2008 heeft de Hoge Raad (HR 7 oktober 2008, nr. 03511/06, LJN: BD2774) een arrest gewezen in de sfeer van het strafrecht, waarin de Hoge Raad oordeelt dat belastingfraude voor het deel van de verzwegen inkomsten witwassen oplevert. De Tweede-Kamerleden Teeven en Remkes wilden weten of dit arrest het doen van een verbeterde aangifte (artikel 69, lid 3, AWR) feitelijk buiten werking stelt. Immers bij een vrijwillige inkeer kan niet tot vervolging wegens belastingfraude worden overgegaan, maar  hoe staat het met een vervolging wegens witwassen?

In haar antwoord maakt de staatssecretaris van Justitie onderscheid tussen I)belastingontduiking waarbij inkomsten met een illegaal karakter zijn verzwegen en II)belastingontduiking waarbij legale inkomsten zijn verzwegen. In de eerste situatie wordt de inkeerder weliswaar niet vervolgd wegens belastingfraude, maar de Belastingdienst zal het openbaar ministerie wel inlichten over het commune delict (voorafgaand aan de belastingfraude) en het witwassen. In de tweede situatie zal de Belastingdienst in het geval van vrijwillige verbetering handelen in de geest van art. 69, derde lid, AWR en het openbaar ministerie niet inlichten over het uit de belastingfraude voortvloeiende witwassen.  

De staatssecretaris gaat er in haar antwoord aan voorbij dat de bij de inkeer betrokken belastingadviseur volgens het Bureau Financiëel Toezicht (BFT, toezichthouder op de Wwft voor juridische beroepsgroepen) wel geacht wordt een melding te doen terzake van mogelijk witwassen. Het risico dat vrijwillige inkeerders worden vervolgd wegens witwassen is dus niet denkbeeldig.

Wil de vrijwillige inkeerregeling niet ondermijnd worden dan zou de staatssecretaris zich naar het oordeel van de NOB ondubbelzinnig moeten uitspreken: in de geest van art. 69, derde lid, AWR geen meldingsplicht ingevolge de Wwft voor de bij de inkeer betrokken dienstverlener en een toezegging dat het openbaar ministerie bij vrijwillige inkeer niet tot vervolging van het delict witwassen zal overgaan.