U bent hier

Accordering pensioenbrieven

02 maart 2004

Vraag van de SRA:

Zoals bekend moeten de pensioenbrieven van de DGA voor 1 juni 2004 beoordeeld en aangepast worden. Een groot aantal adviseurs maakt voor de berekeningen e.d. rondom pensioen gebruik van software. De pensioenbrieven zoals wij ze uitdraaien met behulp van deze programmatuur, bijvoorbeeld Akkermans & Partners, zijn nog niet geaccordeerd door de fiscus. Dit geeft problemen. Als er geen (centrale) accordering is voor 1 juni hebben wij geen andere keuze dan om alle pensioenbrieven aan de belastingdienst op te sturen. Een hoop werk voor ons en de betreffende belastingeenheden. Tevens ontstaat er het risico van verschillende interpretatie door verschillende eenheden. Dit laatste is reeds, blijkt bij navraag, in den lande het geval. Sommige pensioenbrieven worden wel geaccordeerd en andere niet. Uit vragen aan de betreffende software leverancier blijkt dat men er alles aan doet om de goedkeuring te verkrijgen doch dat van de zijde van belastingdienst men strak wenst vast te houden aan het eigen concept. Ik verzoek u vriendelijk om te willen bewerkstelligen dat de goedkeuring richting de software leveranciers op korte termijn gerealiseerd kan worden. Dit zal leiden tot een eenduidig beleid en minder werk aan onze en uw kant.

Antwoord:
Ik waardeer uw signaal en deel uw zorg ten aanzien van de werkdruk die mogelijk op de Belastingdienst af komt. Om deze druk zoveel mogelijk te voorkomen heeft het Centraal Aanspreekpunt Pensioenen (zie besluiten van 13 april 2001, nr. CPP2001/872M en van 10 december 2003. nr. CPP2003/2808M) verschillende acties ondernomen. De Belastingadvieswereld is tijdens verschillende gelegenheden (in 2002 en 2003) opgeroepen tijdig (model-)pensioenregelingen voor te leggen, ook als deze pas per 1 juni 2004 in zouden worden gevoerd. In 2002 zijn 50.000 CDRoms uitgegeven met daarop een beoordelingsprogramma voor pensioenregelingen. De kennisgroep Pensioenen beoordeeld al sinds enige jaren vele honderden modelpensioenregelingen die door de adviseurs worden voorgelegd en voorziet deze (na eventuele aanpassingen) van een goedkeuring. Daarnaast heeft de belastingdienst bij besluit van 11 juni 2003 (CPP2003/1500M) een viertal modellen gepubliceerd voor in eigen beheer uitgevoerde regelingen.

U verzoekt goedkeuring te verlenen aan programmatuur waarmee de gebruiker zelf, door bepaalde keuzen te maken, pensioenbrieven kan samenstellen. Allereerst merk ik op dat een verzoek tot goedkeuring van pensioenregelingen of programmatuur alleen kan worden gedaan door degene die "eigenaar" is van deze pensioenbrief of programmatuur. Doorgaans is het zo dat de kennisgroep na overleg en eventuele aanpassingen goedkeuring verleend aan voorgelegde pensioenbrieven. Bij programmatuur is goedkeuring echter niet zonder meer te verlenen. Onze ervaring met voorgelegde programmatuur is dat in sommige gevallen het niet mogelijk is om verkeerde combinaties van keuzen uit te sluiten. In een enkel geval is dat later gelukt door variabelen te begrenzen. Daar waar het niet mogelijk is onjuiste keuzen uit te sluiten, kunnen we niet verder gaan dan het goedkeuren van (een aantal) uitgedraaide modelteksten, waarmee de meestgebruikte keuzemogelijkheden worden worden bestreken. Daarbij gaan wij altijd op dezelfde wijze te werk. Uit uw opmerking dat van zijde van de Belastingdienst vast wordt gehouden aan het eigen concept meen ik te mogen concluderen dat wij vast zouden houden aan een opzet zoals deze is gevolgd in de door de Belastingdienst gepubliceerde modelpensioenbrieven. Indien deze conclusie juist is dan weerspreek ik dat stellig. De vele honderden modelregelingen die door de kennisgroep zijn goedgekeurd zijn zeer verschillend van opzet. Wel streeft de kennisgroep bij modelregelingen naar duidelijke en eenduidig uit te leggen teksten, zodat ook voor de gerechtigde helder is welke pensioenaanspraak is toegezegd. U noemt in uw mail nog als voorbeeld het kantoor Akkermans & Partners. U begrijpt dat ik over een eventueel overleg tussen de Belastingdienst en Akkermans & Partners geen mededeling kan doen. Ik verzoek u voor deze informatie contact op te nemen met de heer Gommer van het genoemde kantoor.