U bent hier

bezwaartermijnen/editax

14 mei 2004

Vraag van de NOB en VLB:


NOB: Naar aanleiding van de problemen met Editax heeft de Belastingdienst ( Centrale Administratie Informatieverwerking ) met haar schrijven van februari 2004 gemeld dat indien de kopie aanslag wordt ontvangen na de dagtekening van de papieren aanslag de bezwaartermijn aanvangt na ontvangst van de kopie aanslag. Nu blijkt dat in "enkele" gevallen de kopie aanslag een geheel andere dagtekening draagt dan de papieren aanslag. Dit lijkt mij onjuist. De dagtekening van de papieren aanslag was toch altijd de enige juiste?

VLB: Ongeveer 2 maanden heeft Editax niet gewerkt. Hierdoor ontstaan mogelijk problemen met de dagtekening die gehanteerd dient te worden inzake het indienen van bezwaar.

Antwoord:
"In artikel 5 AWR is bepaald dat de vaststelling van een belastingaanslag geschiedt door het ter zake daarvan opmaken van een aanslagbiljet door de inspecteur. De dagtekening van het aanslagbiljet geldt als dagtekening van de vaststelling van de belastingaanslag. De inspecteur stelt het aanslagbiljet ter invordering van de daaruit blijkende belastingaanslag aan de ontvanger ter hand. Voorts ziet art. 22j AWR er op dat de bezwaar- en beroepstermijn pas gaat lopen op de dag na die van de dagtekening. Mocht de aanslag of beschikking worden verzonden na de dagtekening dan geldt weer de bepaling van art. 6:8 Awb. Dit betekent dat de termijn begint te lopen op de dag na de bekendmaking.