U bent hier

M-biljetten

27 mei 2004

Vraag van de NOB:

Als een van onze cliënten voor stel drie jaar wordt uitgezonden naar Amerika dan emigreert hij fiscaal. Het kan zijn dat de belastingplichtige zich, om hem moverende redenen niet laat uitschrijven bij de gemeente waar hij woont. Hij krijgt dan vaak een P biljet uitgereikt terwijl hij een M biljet zou moeten indienen. Als wij het P biljet terugsturen en om een M biljet vragen krijgen wij dat niet met de argumentatie: de man heeft zich niet uitgeschreven, dus hij is nog inwoner. Na een moeizame argumentatie onzerzijds lukt het wel af en toe om daar doorheen te komen maar vaak niet.

Antwoord: 
Er kunnen zich 2 situaties voordoen.
1. Het voorbeeld zoals in de vraag is beschreven heeft betrekking op iemand die vanuit Nederland tijdelijk is vertrokken naar het buitenland. In deze situatie dienen de binnenlandse kantoren op grond van art. 4 AWR te bepalen of er sprake is van buitenlandse belastingplicht en dienen zij afhankelijk van het resultaat de biljetwissel uit te voeren.
2. Indien er sprake is van een belastingplichtige die uitgezonden is naar Nederland en gebruik maakt van de 30% regeling, dan kan er gekozen worden voor binnenlandse c.q. buitenlandse belastingplicht. De behandeling van deze belastingplichtigen vindt plaats bij kantoor Buitenland ongeacht de keuze. Doordat betrokkenen zich vaak niet laten uitschrijven bij de gemeente, krijgt kantoor Buitenland geen bericht van deze verhuizing. Indien een belastingconsulent echter een biljetwissel kenbaar maakt wordt door kantoor Buitenland altijd aan hem verzocht de verhuizing ook door te geven aan de gemeente.

In beide gevallen is de Belastingdienst afhankelijk van het afmelden bij de gemeente. Zodra afmelding heeft plaatsgevonden krijgt de Belastingdienst hiervan bericht en kan actie ondernomen worden en eventueel een M-aangifte worden toegestuurd. Het systeem van de Belastingdienst is dus afhankelijk gesteld van de BGA zoals die door de gemeenten worden aangeleverd. Intern zullen wij de huidige werkwijze nog eens tegen het licht houden en beoordelen op aanpassingen.