U bent hier

Winstaangifte IB

08 september 2004

Opmerking van de VLB:

In het bestuurlijk overleg belastingadviseurs d.d. 5 juli 2004 heeft dhr. van den Kerkhof (VLB) aangegeven dat er problemen zijn met betrekking tot de elektronische winstaangifte in de agrarische sector. Deze houden verband met IB-aangiften van maatschappen. Niet geheel duidelijk is hoe bij de elektronische winstaangifte moet worden omgegaan met persoonlijke balansen en maatschapsbalans en verlies- en winstrekeningen. Inmiddels is deze problematiek onderzocht door de Belastingdienst en is het volgende antwoord geformuleerd.

Antwoord:
In het Bestuurlijk Overleg Belastingadviseurs van 5 juli jl. heeft dhr. van den Kerkhof aangegeven dat het niet duidelijk is hoe in de winstaangifte IB moet worden omgegaan met persoonlijke balansen en verlies- en winstrekeningen in relatie tot samenwerkingsverbanden. Uit nader overleg is gebleken dat gedoeld wordt op de situatie dat in de aangifte, naast de balans en verlies- en winstrekening van het samenwerkingsverband, ook een persoonlijke balans en verlies- en winstrekening wordt opgenomen met daarin ?naast de verdichte gegevens van het aandeel in het samenwerkingsverband- de gegevens van het buitenvennootschappelijke vermogen. In de winstaangifte is namelijk een vraag opgenomen waarmee herleiding plaatsheeft van het kapitaal van het samenwerkingsverband naar het aandeel van de desbetreffende participerende ondernemer. In die herleiding wordt tevens rekening gehouden met het buitenvennootschappelijke vermogen. Voor het resultaat van het samenwerkingsverband is een soortgelijke herleiding opgenomen. De uitkomst van de herleiding wordt overgenomen op de kapitaalsvergelijking ter berekening van de belastbare winst uit onderneming.
Ook het kapitaal van de persoonlijke balans en het resultaat van de persoonlijke verlies- en winstrekening wordt echter overgenomen in de kapitaalsvergelijking. Omdat hierin ook de gegevens van het samenwerkingsverband zijn opgenomen, zou in het belastbare resultaat een dubbeltelling ontstaan.
In het telefonisch onderhoud dat dhr. van den Kerkhof op 4 augustus jl. heeft gehad met mw. Cabell van B/CPP, is besproken dat deze dubbeltelling kan worden voorkómen wanneer, in het door hem geschetste geval, de herleidingsvragen niet worden ingevuld bij de balans en verlies- en winstrekening van het samenwerkingsverband. De specificaties van de winstaangifte IB 2004 die aan de software-ontwikkelaars ter beschikking worden gesteld, voorzien in deze mogelijkheid.