U bent hier

Elektronische aangifte

15 december 2004

Vraag van de NOB:

In het FD van 30/11 stond een interview met de heer Joop Kroon van de Belastingdienst over de elektronische aangifte. Een uitspraak van hem vond ik opvallend: "Bovendien is het belangrijk om vast te stellen dat de aangever verantwoordelijk is voor de aangifte. Als er problemen optreden met het internet of met de software, dan moet hij dat oplossen. " De vraagsteller vindt dat dit nogal ver gaat in de omstandigheden dat de overheid het elektronisch aangeven verplicht stelt. Weliswaar voorziet het systeem in een ontvangstbevestiging van een elektronische aangifte, maar wat te doen als die uitblijft? En wanneer is er sprake van overmacht?

Antwoord:
Als u elektronisch aangifte doet, verstuurt u een elektronisch bericht naar de Belastingdienst. Als de overdracht van het bericht goed is verlopen, ontvangt u een "retourbericht", dat ook wel een "transportbericht" wordt genoemd. In formeelrechtelijke zin is het ontvangsttijdstip van dit bericht bepalend voor de vraag of de aangifte binnen de inzendtermijn is ontvangen. Over de kwaliteit van de inhoud van het bericht, de aangifte zelf, zegt het retourbericht echter nog niets. Na verzending komt uw bericht in een zogenaamde "poort". In deze poort wordt gecontroleerd of de aangifte aan alle specificaties voldoet en kan worden verwerkt. Is dat niet het geval, dan ontvangt u een foutmelding. U moet er dan zelf voor zorgen dat u op tijd een aangifte verstuurt die wel verwerkt kan worden. Kan de aangifte wel gewoon verwerkt worden, dan ontvangt u een "ontvangstbevestiging" en weet u dat de Belastingdienst de aangifte aan het verwerken is. Deze ontvangstbevestiging wordt doorgaans binnen tien minuten gestuurd, maar het kan maximaal 24 uur duren.
Het uitblijven van een retourbericht betekent dat het bericht niet is ontvangen en dat u opnieuw het bericht dient te versturen. Aangezien het retourbericht altijd direct aan het eind van de transactie wordt verzonden, ontdekt u dit uitblijven onmiddellijk en kunt direct het bericht opnieuw versturen. In het onwaarschijnlijke geval dat u noch een foutmelding noch een ontvangstbevestiging ontvangt, verdient het aanbeveling om telefonisch contact met de Belastingdienst op te nemen.
Op voorhand kan niet worden aangegeven of en wanneer sprake is van overmacht. Een en ander is afhankelijk van de aard van de gebeurtenissen en de omstandigheden waardoor niet of te laat elektronisch aangifte is gedaan. Een vergelijking kan worden getrokken met de situatie waarin geen verzuimboete wordt opgelegd of een opgelegde verzuimboete wordt vernietigd in verband met de afwezigheid van alle schuld (AVAS). Aangeraden wordt om vroegtijdig elektronisch aangifte te doen. In zijn algemeenheid is het verstandig om niet tot de laatste dag van de aangiftetermijn te wachten met het elektronisch te verzenden van het aangiftebericht. Hierdoor is het voor u mogelijk om bij optredende problemen tijdig een oplossing te realiseren.