U bent hier

Automatische VT 2005

03 januari 2005

Vraag van de NOB:

"In de VT 2005 wordt over het algemeen uitgegaan van de bijtelling conform de VT 2004. Volgens mij was het zo dat de verlaging van de bijtelling pas eind 2003 bekend is geworden en dat daardoor veel VT's 2004 zijn gebaseerd op 25% ipv 22%. Zelfs in het VT 2004-programma van de belastingdienst werd destijds automatisch uitgegaan van 25%. (een andere keuze was niet mogelijk!). Het lijkt mij dat de belastingdienst bij het opleggen van de VT 2005 eenvoudig uit had kunnen gaan van 22%."

Antwoord:
Het is een bewuste keuze geweest om niet zonder meer op de bijtelling het percentage van 22% toe te passen. Dat zou in ieder geval in 2/3e van de gevallen tot een onjuist bedrag leiden. In de rubriek privé-gebruik auto geeft de belastingplichtige het door hem geschatte bedrag van de bijtelling op. In de praktijk blijkt dat veel belastingplichtigen het bedrag lopende het jaar aanpassen. Uit onderzoek is gebleken dat elk jaar 1/3e van de mensen met een auto van de zaak een andere auto krijgt. In ieder geval zou dus 1/3e van de vt-gerechtigden met een auto van de zaak in 2004 de bijtelling al hebben moeten aanpassen en daarbij rekening moeten houden met een andere cataloguswaarde en 22% bijtelling. Datzelfde geldt voor 2005. Bij wisseling van auto in het jaar is de bijtelling voor het volgende jaar in ieder geval fout.


Vraag van de NOB:

"In de VT 2005 wordt ten onrechte rekening gehouden met aftrek van WAZ-premies ondanks dat de WAZ miv 2004 is afgeschaft en dus de meeste aanslagen al in 2003 zijn betaald en afgetrokken + eventueel een stukje nabetaling c.q. vermindering in 2004. In het jaar 2005 zullen zeer weinig belastingplichtigen nog aanslagen WAZ hebben betaald. Ook hiermee had de belastingdienst naar mijn mening rekening kunnen houden bij het opleggen van de VT 2005."

Antwoord:
Binnen het VT-proces is een zeer gering aantal belastingplichtigen die te maken hebben met de WAZ. Voor de WAZ geldt dat belastingplichtige die aanvraagt in de rubriek inkomensvoorzieningen. Daaronder valt o.a. ook lijfrente. Er is dan ook geen aanleiding om hier geautomatiseerd rekening mee te houden met alle gevolgen vandien. Belastingplichtigen krijgen op de beschikking de grondslagen gepresenteerd en kunnen aan de hand daarvan beoordelen of zij een wijziging van hun VT moeten aanvragen. Zij moeten zelf controleren of die grondslagen goed zijn. Zij moeten zelf de informatie verstrekken om een juiste VT op te leggen.

Vraag van de NOB:

"In de begeleidende brief van de belastingdienst staat vermeld dat de VT 2005 is berekend op basis van de VT 2004 en andere gegevens die bij de belastingdienst bekend zijn. "De belastingdienst heeft bij het opleggen van de voorlopige aanslagen IB 2001 destijds ten onrechte de ontvangen rente 2000 in het belastbaar inkomen 2001 in box 1 in aanmerking genomen. Dit heeft geresulteerd in collectieve afspraak inhoudende een kostenvergoeding van ongeveer f 630 pp. De vraag is of ook in deze situatie Financiën bereid is om een collectieve kostenvergoeding af te spreken". "

Antwoord:
Met de invoer van de automatische voorlopige teruggaaf is het proces voor belastingplichtige vereenvoudigd en dus ook goedkoper gemaakt. Alleen al daarom lijkt een kostenvergoeding niet aan de orde. Belastingplichtige hoeft immers alleen nog iets te doen als er iets in de situatie is gewijzigd. Dit is juist de opzet van het nieuwe systeem.
In de toelichting bij art. 13 AWR staat over de AVT het volgende:
"Er is immers niet langer de noodzaak van een in veel gevallen overbodige, jaarlijkse aanvraag met alle rompslomp die daarmee gepaard gaat. In de gevallen waarin niet sprake is van een zelfde situatie als in het voorgaande jaar of wanneer zich in de loop van jaar wijzigingen in die omstandigheden voordoen, dienen belastingplichtigen de Belastingdienst uiteraard daarover te informeren en wordt de voorlopige teruggaaf daarop afgestemd. De regeling leidt er dus toe dat het merendeel van de belastingplichtigen van jaar op jaar een voorlopige teruggaaf zullen krijgen zonder dat zij daarvoor steeds iets hoeven te doen."
De controle en eventuele aanvraag voor de aanpassing komen dus in de plaats van de aanvraag die tot 2004 ingediend moest worden.