U bent hier

Aanvullende vragen zorgtoeslag

12 oktober 2005

Vragen van het CB:

Vraag 1
"De zorgtoeslag over het jaar 2006 kan tot uiterlijk 1 april 2007 worden aangevraagd. Ondernemers die vooraf op basis van een schatting verwachten dat hun inkomen in 2006 hoger zal zijn dan de geldende grenzen zullen geen toeslag aanvragen. Als bij het opstellen van de jaarrekening en de aangifte inkomstenbelasting over 2006 blijkt dat het inkomen is tegengevallen waardoor wel recht bestaat op een zorgtoeslag kan geen aanvraag meer worden gedaan. Bij veel ondernemers worden jaarrekening en aangifte pas veel later dan 1 april ingediend. Voor het indienen van de aangifte inkomstenbelasting is uitstel verleend conform de uitstelregeling voor belastingconsulenten. In die gevallen gaat het recht op zorgtoeslag verloren.
Is deze conclusie juist? Zo ja, dan zouden wij graag zien dat de uiterste datum 1 april 2007 wordt doorgeschoven met de termijn waarvoor uitstel van inlevering is verleend voor de indiening van de aangifte inkomstenbelasting 2006, dan wel een andere regeling waarmee wordt voorkomen dat ondernemers in het hiervoor beschreven geval hun recht op zorgtoeslag verliezen."

Antwoord:
De datum van 1 april 2007 ligt vast in de wet. Uitstel van een aanvraag zorgtoeslag is niet mogelijk.

Vraag 2
"Het verliezen van het recht op zorgtoeslag zou nu reeds kunnen worden vermeden door steeds een aanvraag voor de zorgtoeslag in te dienen. Dan zou een te lage schatting moeten worden gegeven. Dat lijkt ons ongewenst want in strijd met de zorgvuldigheid die bij het doen van een schatting mag worden verwacht. Bovendien moet een ten onrechte ontvangen zorgtoeslag dan weer worden terugbetaald. Daaraan kleven vooral praktische bezwaren."

Antwoord:
Om het recht op zorgtoeslag niet te verliezen zal inderdaad een aanvraag moeten worden ingediend.

Vraag 3
"Op welke wijze wordt in 2007 getoetst of de zorgtoeslag 2006 tot het juiste bedrag is uitbetaald? Het voorlichtingsmateriaal meldt slechts dat zal worden getoetst, maar niet hoe dat zal gaan gebeuren. De wettekst levert onvoldoende duidelijkheid. Wellicht wordt voor particulieren en ondernemers die een aangifte inkomstenbelasting moeten indienen automatisch aan de hand van die aangifte getoetst?"

Antwoord:
Klopt.

"En hoe gaat dat in zijn werk voor particulieren die geen aangiftebiljet inkomstenbelasting indienen?"

Antwoord:
In deze gevallen vindt toetsing op basis van de loongegevens plaats.