JOB-lezing 'De Europese geldmachine - over btw, fraude en klimaatverandering' op dinsdag 25 oktober 2022

dinsdag 25 oktober 2022
Activiteit: 
Lezing
Inleider(s): 
Simon Cornielje
Tijdsduur: 
19:00 (ontvangst met broodjes vanaf 18:30 uur) – 20:15 uur, na afloop borrel
Locatie: 
PwC, Thomas R. Malthusstraat 5, Amsterdam (Westgate II)
Soort PE: 
Vaktechnisch
PE-uren: 
1

Op dinsdag 25 oktober 2022 organiseert de Commissie Vaktechniek de JOB-lezing: "De Europese geldmachine - over btw, fraude en klimaatverandering".

De btw is een echte crisisbelasting die zorgt voor stabiele inkomsten en die zo nodig kan worden verhoogd op het moment dat een nieuw gat in de begroting zich aandient. Als zodanig is de btw een echte money machine te noemen die zo’n beetje de grootste inkomstenbron is voor de lidstaten van de EU. Ook de kosten van de energietransitie, de bredere gevolgen van  climate change en de (naweeën van de) COVID pandemie zullen in belangrijke mate moeten worden terugverdiend met btw-heffing.

Ondanks het feit dat de btw hiermee het ideale belastingmiddel is om crises te lijf te gaan, werkt de geldmachine op dit moment verre van perfect. Zo kampt de Europese btw nog steeds met een grote fraudegevoeligheid waardoor naar schatting zo’n 50 miljard euro per jaar verdwijnt in de zakken van criminelen.

De Europese Commissie slaagt er bovendien niet in om de lidstaten te bewegen tot verdere harmonisatie van het btw-systeem ondanks dat dit tot meer belastingopbrengsten kan leiden. In plaats daarvan heeft de Europese Commissie zich gericht op de verduurzamingsagenda door de lidstaten meer ruimte te geven verlaagde btw-tarieven te hanteren voor duurzame producten. Dat lijkt mooi, maar leidt niet tot een verder geharmoniseerd of fraude-bestendiger systeem. Sterker nog: de verschillen tussen lidstaten groeien waardoor de efficiëntie van het systeem afneemt. Als gevolg hiervan wordt niet het volle potentieel van de geldmachine benut. Gezien de grote publieke investeringen die nodig zijn voor onder meer de energietransitie komt de vraag op: waarom verzetten de lidstaten zich tegen een efficiënt en fraude-bestendig systeem dat tot meer belastinginkomsten kan leiden?

De JOB-lezing wordt verzorgd door Simon Cornielje, hoogleraar Indirecte Belastingen aan de VU Amsterdam en Director Indirect Taxes bij PwC. Hij spreekt regelmatig op seminars en conferenties over Europese btw en is auteur en co-auteur van talrijke publicaties over het btw-recht. Hij is een van de auteurs van het handboek “Fundamentals of EU VAT Law” en is auteur en redacteur van de Cursus Belastingrecht Omzetbelasting en Europees Belastingrecht en levert bijdragen aan verschillende juridische tijdschriften. Simon is de winnaar van de Stevensprijs 2018.

Locatie
Deze lezing zal plaatsvinden bij PwC, Thomas R. Malthusstraat 5, Amsterdam (Westgate II). Klik voor de routebeschrijving u op de volgende link.

Vanaf 18:30 uur ontvangst met broodjes, na afloop van de lezing vindt een borrel plaats.

Aanmelden
De lezing is enkel bedoeld voor JOB-leden. Het maximum aantal deelnemers bedraagt 40. Aanmelden kan via je Persoonlijke Pagina of via de aanmeldlink onderaan deze pagina. Inschrijvingen geschieden in volgorde van binnenkomst van aanmelding. Schrijf je dus snel in!