U bent hier

Vijf vragen aan Frank Elsweier over zijn recent verschenen kinderboek over belastingen

25 november 2021

Frank Elsweier heeft een kinderboek geschreven waarin jonge kinderen op een avontuurlijke wijze meegenomen worden in de wereld van belastingen. Frank Elsweier is senior manager bij EY en universitair docent aan Tilburg University.

Hoe kwam je op het idee om dit kinderboek te schrijven?
Eigenlijk vond ik het altijd al lastig om mijn twee kinderen (inmiddels 7 en 13 jaar) uit te leggen wat mijn beroep inhield. Tijdens de coronacrisis, toen de kinderen ook thuis onderwijs volgden, kreeg ik steeds vaker de vraag van hen wat ik nu precies deed. Alleen met woorden en uitleg wat belasting is, blijft voor kinderen vaak heel abstract. Omdat ik mijn kinderen graag voorlees, ging ik op zoek naar prentenboeken waarin dat stond uitgelegd. Die kon ik niet vinden.  Dat bracht mij op het idee om zelf een kinderboek over belastingen te schrijven, met de wetbundel als een soort van toverboek. Dat spreekt kinderen zeker aan.
Vervolgens ben ik me gaan verdiepen in hoe je een kinderboek schrijft en in welke vorm.  Ik ben begonnen met de teksten, heb mijn kinderen om feedback gevraagd, die op hun beurt de eerste tekeningen voor het boek maakten. En zo kreeg het boek steeds meer vorm. Maar hoe leuk zou het zijn als het echt uitgegeven zou worden.  Dus heb ik een kostenplaatje gemaakt, een professioneel tekenaar in de arm genomen en onderzocht of er daadwerkelijk interesse was in een dergelijk boekje. De reacties waren positief en er was al wel wat interesse voor dit prentenboek. De eerste orders kwamen binnen. Dat heeft me over de streep getrokken om het boek ook daadwerkelijk te laten drukken. En de interesse is er gelukkig nog steeds. Alleen maar goed natuurlijk, temeer omdat ik de opbrengst zal schenken aan een goed doel.

Wat wil je met dit kinderboek bereiken, welk doel had je voor ogen?
Allereerst wilde ik mijn kinderen op een leuke avontuurlijke manier uitleggen wat ik voor werk doe. Maar ik merk ook dat belastingen en ons beroep regelmatig in een negatief daglicht staat  vanwege bijvoorbeeld belastingontduiking en de toeslagenaffaire. Terwijl er zoveel belastingadviseurs, bedrijfsfiscalisten en mensen bij de belastingdienst en het ministerie met veel plezier hun werk op een goede integere manier uitoefenen. Ik hoop van harte dat dit kinderboek een positief effect heeft op het imago van een ieder die iets met belastingen doet.

Voor welke doelgroep is dit kinderboek?
Het boek is bedoeld voor kinderen tussen de vier en de tien jaar. Er is gekeken naar grootte van lettertype en taalgebruik, zodat het makkelijk te volgen is en kinderen het ook zelf kunnen lezen. Maar het kan natuurlijk ook als voorleesboek. Het is overigens niet alleen leuk voor kinderen maar ook voor de rest van de familie of je vriendenkring. Je kunt voortaan op een ludieke manier uitleggen wat je aan het doen bent. Voor volwassenen die iets met belastingen doen is het boek extra interessant. Het boek zit vol verwijzingen naar belastingwetgeving, arresten en andere feiten over belastingen. Zo staan er bijvoorbeeld op een één van de tekeningen renpaarden, een Bentley en een Cessna. Kinderen of niet-fiscalisten kijken hier overheen, maar bij veel fiscalisten zal dat toch een glimlach op hun gezicht toveren.

Wat is de verhaallijn van het boek? Wat maakt het spannend voor kinderen?
Het gaat over het meisje Aureli die ‘’een toverboek’’ (de wetbundel) van haar vader vindt. Samen met haar vader, haar hondje en Fisca (de verpersoonlijking van de belastingdienst), die haar eigen toverboek heeft,  gaat zij op avontuur. Er wordt aan de hand van prachtige tekeningen uitgelegd wat de schatkist is, wat belasting is, wat het toverboek daarmee te maken heeft en dat belasting soms oneerlijk is, want honden betalen wel belasting en poezen niet. Het boek laat zien dat je ook in een supermarkt belasting betaald, dat er mensen zijn die hun geld verstoppen op een eiland en dat Fisca dan daar naar op zoek gaat. Uiteindelijk komen ze bij de speelgoedfabriek van haar vriendje Yessin, die graag de fabriek van zijn moeder wil overnemen. En doordat ze een formule uit het toverboek uitspreekt , kan dat ook gebeuren. Wat aan het begin en einde van het verhaal terugkomt  is de bedrijfsopvolgingsfaciliteit, artikel 35b Successiewet 1956.

Komt er een vervolg op dit boek?
Vanwege de ontzettend vele, leuke en positieve reacties op dit boek, kriebelt het in ieder geval wel. Een nieuw boek schrijven kost, zoals het zo vaak met projecten gaat, tijd. Maar voor leuke projecten maak ik graag tijd, dus ik denk dat er uiteindelijk een vervolg komt. Wanneer weet ik nog niet. Eerst dit boek maar eens goed onder de aandacht brengen.

Heb je interesse in het boek? Het boek is hier te bestellen. De opbrengst van het boek gaat naar een goed doel ter bevordering van lezen en voorlezen.